Svaka žena, kada se po prvi put nađe u ulozi majke, suočava se sa ogromnim promenama u svom životu koje su, koliko god da je ona prethodno spemna na iste, vrlo burne i stresne za celu porodicu. Trudnoća, porođaj, dojenje, neprospavane noći, ili kasnije kada dete poraste - veće brige koje dolaze sa tim, sastavni su deo majčinstva.

 

Stoga nije ni čudno što na licima mnogih vidimo ispisane brige, umor, a često i osećaj nezadovoljstva. Naravno, svaka majka treba svesno da radi na tome da se ne oseća tako, jer ako je ona srećna, onda je srećno i njeno dete i cela porodica. Zato ćemo se i mi detaljnije pozabaviti ovom temom, i to iz ugla psihologa.

U nastavku saznajte kako da budete majka koja je zadovoljna sobom. 

Imajte samo svoje vreme

Foto: wowmask.com

Ovo je prvo i osnovno pravilo za svaku mamu koja želi da ima osmeh na licu. Morate imati samo svoje vreme, bez dece, bez partnera, i usredsrediti se samo na svoje potrebe.

Da li ćete izabrati da ga potrošite tako što ćete meditirati u svojoj sobi, iili dva sata ispijati šoljicu kafe u blaženoj tišini, ili ćete otići na kafu sa prijateljicama, na masažu - važno je samo da ne preskačete svojih 5 minuta. To je vaša oaza i sloboda u kojoj ne morate da budete ničija mama i supruga. 

Ne zanemarujte vezu sa partnerom

Nije retka situacija da žena nakon što se prvi put ostvari u ulozi majke, celokupnu svoju pažnju usmeri samo na dete. Psiholozi to donekle objašnjavaju i hormonskim promenama i time što je majka prirodno, biološki, više vezana za bebu. 

Ipak, to nije nešto što čini dobro ni vama, ni vašem detetu, a ni vašem braku. Važno je da i nakon što se ostvarite kao majka održavate svoju emotivnu vezu sa partnerom, i da ne zaboravite da ste u svemu zajedno. Ukoliko se on oseća isključenim iz vaše zajednice i kao da ga držite na distanci, to može dovesti i do vašeg međusobnog udaljavanja, a ukoliko o tome ne razgovarate i do prestanka ljubavi.

Snažan emotivan odnos sa partnerom koji počiva na bliskosti i intimnosti je, naposletku, ono što i vas kao ženu čini srećnom, a onda i kao majku - jer ljubav prema suprugu i prema detetu su dve različite ljubavi, i uopšte nije neophodno da jednu žrtvujete na uštrb druge. 

Prihvatite da niste svemoćni

Foto: www.style.cnlive.it

 

Nemojte sebe proglašavati supermenom, jer niko od vas ni ne očekujete da to budete. Da, vi jeste mama koja je spremna da zbog svog deteta ne spava noćima, ali isto tako to ne znači da tako možete u nedogled. Umesto da stalno budete iznureni i nezadovoljni jer je dan prekratak za sve vaše obaveze, jednostavno prihvatite pomoć - bilo vašeg partnera ili nekog drugog koga zajednički možete da angažujete.

Osećaj da ne morate sve sami da postignete svakako će vam doneti rasterećenje. 

Uživajte u svakodnevnim trenucima

Foto: snap2doorinternational.wordpress.com

Znamo da je posao mame težak, ali ni u jednom momentu ne zaboravite i da je najlepši. Umesto da svoje misli fokusirate na to koliko napora svakodnevno ulažete da sve postignete, setite se i koliko vam samo jedan osmeh vašeg deteta zadovoljstva donese, i neka to bude merilo vaše sreće, a sve ostalo je samo rutina. smiley

I vama je dozvoljen trenutak slabosti

I na kraju, ako vam se plače, da - i to je dozvoljeno! Mnogo je zdravije za vaše psihičko zdravlje ako ste tužni i ako vam se sve nakupilo da jednostavno to izbacite iz sebe, ponekad razgovorom sa osobom koja će vas razumeti, a nekad, što da ne, i suzama. 

Osećaj olakšanja posle toga je neprocenljiv i vi ćete nesumnjivo biti zadovoljniji!

http://mogujatosama.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner