Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja (23. aprila po starom kalendaru), čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa.

Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci 23. aprila, svako po svom kalendaru, kao Dan Svetog Georgija. Kod Srba je on poprimio i neke druge osobine, mešajući se sa prethrišćanskim kultovima Balkana, pa se zato i praznik Svetog Georgija kod Srba ne slavi isto kao u drugim hrišćanskim zemljama.

Ovo prekrasno literarno delo poete Enesa Kiševića zbog univerzalne vrednosti OPORUKE, čitatelji su prozvali svetom Poveljom svim kćerima i sinovima Sveta.

Enes Kišević (Bosanska Krupa, 1. maj 1947.), je književnik i dramski umetnik. Kišević je osnovnu školu i gimnaziju završio u Ključu. 1971. diplomirao je na Akademiji pozorišne i filmske umetnosti u Zagrebu. Glumačku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banja Luci. Igrao je u više pozorišnih, filmskih i televizijskih drama. Dobitnik je značajnih književnih nagrada. Kiševićeve pjesme su prevedene na mnoge jezike, između ostalih na engleski, nemački, francuski, slovenski, talijanski, turski, mađarski, arapski. 

Došao poštar nekoliko dana pred Božić noseći poveći paket, vezan pozlaćenom trakom. "Kakav divan Božićni poklon!" Veselo će poštar. "Hvala, stavite ga na sto", tužno odgovori starac.

1. Sve se vraća, sve se plaća.

 Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najlepših praznika – Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica.

Ova svetkovina se obeležava poslednje nedelje Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na svečani ulazak Hristov u Jerusalim.

Doktor je 7 dana bio u Hilandaru: Tamo sam video čuda koja medicina ne može da objasni!

Sve je smireno, svako ima svoju ulogu, bez žurbe se sve stiže.