Preventivni zdravstveni pregledi su nešto što mnogi ljudi zaboravljaju napraviti, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imaš zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u bioskop, tak bi trebala upisati i kontrolu kod lekara. Pročitaj zašto bi upravo ovih osam pregleda svaka žena trebala napraviti i koliko često.

 

Provera holesterola

Zašto? "Visok holesterol može biti nasedan, pa ako u tvojoj porodičnoj anamnezi postoji, trebaš ga kontrolisati", kaže dr. Hicks. Visoki holesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen holesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

Slušaj svoja creva

Zašto? "ako imaš simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog creva, uradi test krvi", kaže dr. Brewer i savetuje: "Ako neko iz porodice ima problema s crevima, zatraži test i ako nemaš simptome." U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog creva, bolest je dijagnostikovana kod njih 24 posto. Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnostikovana nužno se doživotno pridržavati bezglutenske dijete.

 

Bris grlića materice

Zašto? "Bris grlića  otkriva promene u čelijama grlića maternice, koje ako se ne leče mogu napredovati u rak grlića materice", kaže dr. Sarah Brewer. "Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75% tumora grlića maternice", objašnjava. Koliko često? "žene između 25 i 49 godina trebaju se testirati jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina , koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebaju taj problem reći svom ginekologu. Najbolje vreme za posetu ginekologu je sredina ciklusa", objašnjava dr. Brewer. 

 

Pregled madeža

Zašto? "Ranim otkrivanjem može sprečiti melanom", kaže dr. Coimhe Scully. Koliko često? "Samopregled treba obaviti svaka tri meseca. Sledi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao biti), B za granicu (ne bi trebao biti zupčast), C za boju (sve promene?), D za promer (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Je li se promenio?). Ako je tako, poseti svog lekara."

 

Test za dijabetes

Zašto? "Ako imaš simptome koji uključuju često uriniranje i osećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, traži svog lekara opšte prakse da ti napravi test urina", kaže dr. Hicks. Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

 

Test na polnoprenosive bolesti

Zašto? Seksualno aktivne žene trebaju se testirati n polnoprenosive bolesti jer mnoge od njih nemaju izražene simptome. Koliko često? Ako često menjaš partnere, kontroliši se svaki mesec. Ako si u monogamnom odnosu, oba partnera se trebaju pregledati na početku. "Ako primetiš neuobičajeni iscedak, nelagodu, pritisak u abdomenu ili simptome slični gripi ili groznici koji ne prolaze, obrati se lekaru", kaže dr. Brewer.

 

Pregled grudi

Zašto? Dojke se menjaju tokom ciklusa, ali ako se promene na neuobičajen način, treba posetiti lekara. Koliko često? Dojke treba pregledati često, a to se prvenstveno odnosi na samopregled.

 

Kontrola krvnog pritiska

Zašto? "Nikada nije prerano proveravati visoki krvni pritisak. Pogotovo, osobe s težinom, porodičnom anamnezom ili ko pije puno alkohola", kaže dr. Hicks. Koliko često? Svakih pet godina ili ranije ako često osećaš slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.

 

 

 

 

 

 

http://zdravakrava.24sata.hr

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
e-max.it: your social media marketing partner