BILJKA KOJA UPIJA ŠTETNA ZRAČENJA: Držite je pored svog kompjutera i sačuvajte zdravlje!

 

lap top

U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja

Malo ko bi poverovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum poznatije kao mirni ljiljan.

 

Spatifilum ima još jedan popularan naziv – ženska sreća. Postoji verovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj devojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dete.

Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

biljkahttp://www.dnevne.rs/wp-content/uploads/2017/08/cvet-400x246.jpg 400w" sizes="(max-width: 700px) 100vw, 700px">Foto: printscreen/youtube

Kako spatifilum neutrališe zračenje?

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast.

 

Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvetove. Ova biljka nije samo odličan čistačjonizujućeg zračenja već i najlepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni beli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

Ispravno gajenje biljke

Dekorativni spatifilum će odlično uspevati ako ga stavite van direktnih sunčevih zraka i izvan hladnog vetra i promaje. Zimi ova biljka traži umerenu temperaturu koja ne sme biti niža od 15 Celzijusevih stepeni. Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zato, tokom intenzivnog rasta i cvetanja, treba zalivati najmanje tri puta nedeljno. U periodu mirovanja, od septembra do januara, biljku treba ređe zalivati mada se ne treba dopustiti da joj se koreni potpuno osuše.

 

Ako je biljka prerasla saksiju, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili. Pre početka vegetacije, u februaru ili martu, podelite busen na dva ili više delova i posadite ih u zasebne saksije odgovarajuće veličine .

 

(Dnevne.rs/Izvor:Stil.Kurir.rs)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-max.it: your social media marketing partner